Sociale dienst jeugdwelzijn

Sociale dienst jeugdwelzijn 

De consulente

De consulente doet maatschappelijke onderzoeken om beslissingen jeugdrechter voor te bereiden en doet toezicht op de opgelegde maatregelen. Vroeger was er nog bemiddelingscommissie om akkoord tot stand te brengen in samenspraak met cliënt nu heeft consulente vrij spel.
Consulente en cliënt maken afspraken over hulpverlening want wettelijke plicht om hulp te verlenen. 
Ondersteunen van kinderen in VOS (verontrustende opvoedingssituatie) vroeger POS (problematische opvoedingssituatie) acuut gevaar in VOS. In praktijk hebben hulpverleners sociale diensten de neiging de notie "acuut gevaar" in te roepen teneinde maatregelen op te leggen wanneer ze het gevoel hebben dat de cliënt weerstandig is ten aanzien van aangeboden hulp. Het vrijwillige karakter van ondersteuning van sociale diensten wordt zo dikwijls overtreden. Ouders en kinderen meestal oneens met plaatsing. Traditioneel bestond ondersteuning uit residentiële plaatsingen die meestal door ouders en kinderen als extreem traumatisch worden ervaren dus laatste tijd meer semi-residentieel en ambulant, duidelijke relatie met armoede dus makkelijke slachtoffers voor consulenten om hun macht te misbruiken.
Taxi Gent Loic
Loic het slachtoffer 
Jeugdrechter neemt beslissing welke interventie en op consulenten rust plicht op toezicht hulpverlening en bij signalen zijn contact met de jongere aan te passen en actie ondernemen om intentie aan te passen (aansprakelijkheid overheid nr 183). Ook dossier opgevolgd en beheerd. Bij geplande afwezigheid dossiers niet onbeheerd achter laten. Gepaste voorzorgsmaatregelen nemen om nadelige gevolgen te voorzien.
Iemand is persoonlijk aansprakelijk wanneer door zijn fout schade is berokkend (art 1382-1383 BW). Aanwezigheid fout, schade en oorzakelijk verband. Wanneer wettelijke norm overtreden bestaan van onrechtmatigheid. Persoonlijke schade, materiële of morele schade. Naleving van voorwaarden opgelegd door jeugdrechter en opvolging.
Art 3 kinderrechten : staat verplicht gepaste zorg te verlenen wanneer ouders of verantwoordelijken in gebreke blijven.
Art 20 recht op bijzondere bescherming en bijstand van rechtswege wanneer kind tijdelijk of blijvend gezin moet missen, binnen beschikbaar jeugdhulp aanbod. 


Reacties